Hozan Dino Kimdir Aslen Nereli Gerçek ismi nedir?

Halk dilinde ( Dino Baz ) Hozan Dino kimdir aslen nereli, Gerçek ismi nedir, kaç yaşında gibi soruları merak eden ziyaretçilerimiz için Hozan Dino`nun hayat öyküsünü aşağıda yayımladık.

Hozan Dino   ( Dino Baz ) kimdir Hayatı

1969 yılında Ardahan`a bağlı Xewiskar köyünde dünyaya geldi. O dönemlerde Xewiskar`da okul bulunmadıgı için Ardahanın ilçesi olan Hasköy ilçesinde ilk ve orta okul öğrenimini tamamladı. Üniversiteyi Gümüşhane öğretmen okulu ardından istanbuda devam ettirdi fakat özel nedenlerden dolayı  öğretmenler okulunun  son sınıfında terk etmek zorunda kaldı.. Hozan Dino`nun gerçek ismi Yusug Şahindir.

hozan dino nereli


Bir süre İstanbul’da amatörce Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) bünyesinde çalışmalara katıldı. Ancak ekonomik nedenlerle buradaki çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı. O sırada Türkiye’de adı konulmamış bir savaş sürmekteydi, oda diğer birçok Kürt aydını gibi payına düşeni almıştı. 1995 tarihinde, yasadışı örgüte yardım ve yataklıktan gözaltına alındı. Daha sonra serbest bırakıldı. 1998 tarihinde yasadışı yollardan Türkiye’den ayrılarak Hollanda’da iltica talebinde bulundu. O tarihten bu yana siyasi mülteci olarak Hollanda da yaşıyor. Sanatsal çalışmalarını Kürt müziği üzerinde yoğunlaştırarak, Mir ve Kom Müzik yapımda ikisi solo, biri karışık olmak üzere, toplam dört albüm yaptı. Söz ve müziği ona ait olan bu albümlerinin yanı sıra 80’e yakın eser yaptı ve Avrupa da birçok konserde yer aldı.


Bir söyleşide  Hozan  Dino sanatını şöyle tarif ediyordu; ben, aşkları çalınmış, özgürlükleri ellerinden alınmış, umutları ertelenmiş, sevinçleri yaşatılmamış ve inadına insanlığa ders verircesine acılarını sermaye edinerek halen yaşamaya çalışan bir halkın sanatçısı olarak, onların sözcülüğünü yapmaya çalışıyorum. Ve ödünç duygular ile sanat yapmıyorum diyordu.

Hozan Dino 2014 yılında hakkında açılmış davalardan beraat ederek Türkiye’ye döndü.


Comments

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();